fbpx
Нужно е световно споразумение за субсидиите и данъците, с които да въздействаме върху промените на климата, според експерт от МВФ

Нужно е световно споразумение за субсидиите и данъците, с които да въздействаме върху промените на климата, според експерт от МВФ

Климатичният преход от години е във фокуса на Международния валутен фонд (МВФ), макар това да е изненада за някои експерти. Ние знаем колко са опасни климатичните промени за икономиката и за обществото. Това каза Джеф Готлиб, старши регионален представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа, по време на форума “Зеленият преход и страните от ЦИЕ 2023″, който се провежда в София. Организатори са dir.bg и 3E News, а БТА е медиен партньор.

Джеф Готлиб се включи във втория ден на събитието в сесията “Финансиране на зелената трансформация в региона Централна и Източна Европа”.

Трансформацията на икономиката към намаляване на въглеродните емисии е свързана с преки, но и с непреки разходи. Смекчаването на вредното въздействие от климатичните промени е особено необходимо в по-бедните общества и за хората, които ще пострадат най-много. По-големият обем вредни емисии се произвежда от добре развитите икономики и затова е важно да намерим кой да плати тези разходи, непосилни за по-бедните държави, каза Готлиб. При развиващите се икономики бюджетите са доста ограничени и правителствата не могат да заделят пари за зелени мерки, подчерта той.

В ЕС има и ограничения за широко финансиране чрез “зелени помощи”. ЕС вече налага въглероден данък под формата на квоти за търговия с въглеродни емисии, това означава за обществения сектор, че се грижи за зеления преход. В Евросъюза има договор как ще бъдат използвани тези средства, събрани от някакви финансови санкции, каза ще Джеф Готлиб.

Частното финансиране трябва да обхваща три четвърти от проектите за зелен преход, но има и място за публично финансирани мерки, каза още Готлиб. Банките имат инструменти, които могат да бъдат ползвани за тази цел, но дори и да има налично финансиране за зелени проекти, може да няма търсене, предупреди експертът на МВФ. Частните фондове за ниски въглеродни емисии се развиват все по-бързо, но най-вече в развитите икономики и поемат “лъвския пай” от финансирането. Увеличението на температурата в атмосферата с повече от два градуса ще доведе до много сериозни нарушения в климата и екстремни явления, каза финансистът от МВФ. Много е важно да не се парализираме от страховете си, добави той. 

При използването на определени политики от държавите е нужна смесица от по-висока цена за въглерода и стимулиране на намаляването на въглеродните емисии. Асиметричното разпределение на мерките за климата може да е в ущърб на политиците и на държавите, които ги прилагат, защото някои от дейностите ще се прехвърлят в страни с по-ниски данъци. Нужно е световно споразумение за субсидиите и данъците, с които да въздействаме върху промените на климата, посочи Джеф Готлиб.

За мен, като представител на Европейската климатична банка и като вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който се занимава с кохезионната политика в региона на Централна и Източна Европа, зеленият преход е особено важен, каза по време на същата сесия на форума Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

Основният ни ангажимент като Климатична банка е декарбонизацията и помощта за зелени инвестиции. Имаме програма да мобилизираме един трилион евро до 2030 година за тази цел. Сега обаче нещата се обуславят от натрупващите се една върху друга кризи и темата за зеления преход става все по-актуална. Негативният ефект от войната в Украйна, нарушаването на веригата на доставки, необходимостта от намаляване на зависимостта от руски газ, създават възможности за зеления преход, особено в Европа, каза Лиляна Павлова.

ЕИБ е готова да увеличи подкрепата за зеления преход и да направи европейския континент въглеродно неутрален, посочиха участници в дискусията.