fbpx
Експерти: В агро-технологиите и образованието е ключът за устойчиво развитие на земеделието и производството на храни

Експерти: В агро-технологиите и образованието е ключът за устойчиво развитие на земеделието и производството на храни

Възможностите на агро-технологиите  за развитие на устойчиво земеделие и в производството на храни бяха сред обсъдените теми в последния панел на тридневния форум, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

Ралица Жекова, ръководител на Регионалната агенция за предприемачество и иновации  във Варна, отбеляза важността на уменията и образованието за развитието на конкурентен агросектор. Тя посочи, че заедно с Аграрния университет се опитват да запълнят празнината, свързана с финансирането и изтъкна възможностите за стартиращи компании в сектора чрез участие в различни програми. “Опитваме се да свържем представители на местната и на регионалната екосистема, като създадем контакти между тях да си сътрудничат и да споделят своята експертиза”, каза Жекова.

Зеленият преход е важен, имаме образователна програма, чрез която да се адаптираме към промените, каза  Марсел Йонеску, изпълнителен директор на румънската компания “Агриклауд” (Agricloud). Фирмата помага на фермерите с доклади за решения, които ги предупреждават дни, преди да настъпят необратими щети върху техните култури, оставяйки им време да се намесят. Това става чрез технология, базирана на сензори и дронове, които наблюдават културите и предоставят данни на приложение, което излъчва сигнали в реално време.

Пред нас има предизвикателства, свързани с климатичните промени, с повишаването на цените на земеделските продукти и производствените разходи. Ключът е в технологиите, каза Йонеску. Той изтъкна, че интегрирането на технологиите в селското стопанство трябва да се разбира добре. Важно е да разбираме как ще се промени производството на храни през следващите 50 години по отношение на това, с което сме свикнали в последните 200 години, добави той. Йонеску коментира, че има и много съпротива по отношение на промените. Фермерите знаят как да отглеждат посевите, как да се грижат за културите, но технологиите са нови за тях и е важно да ги убедим, че ще имаме повишена производителност, с до 10 процента повечепо-високи добиви, чрез използването на технологии, посочи Йонеску. Навсякъде по света фермерите имат проблем с работната ръка, затова е важно да прибягваме до агритех, добави още той.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ “Бобов дол”, Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Български атомен форум – Булатом,  Солвей Соди АД, Институт “Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE), DEVIN,  Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори“ (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.