fbpx
Ако не влезем в Шенген, България и Румъния да вдигнат бариерите помежду си, предлага евродепутатът Андрей Новаков

Ако не влезем в Шенген, България и Румъния да вдигнат бариерите помежду си, предлага евродепутатът Андрей Новаков

Ако не влезем в Шенген, моето предложение е, без да нарушаваме европейското законодателство, граничният контрол между България и Румъния двустранно да бъде решен и бариерите да бъдат вдигнати, това е възможно и трябва да го направим, включително като знак на протест, каза евродепутатът Андрей Новаков. Той участва в дискусията на панел „Бъдеще на транспорта, дигитализация, зелени градове и продоволствена сигурност“ от форума “Зеленият преход и страните от ЦИЕ 2023″, който се провежда в София. Организатори са dir.bg и 3E News, а БТА е медиен партньор. 

По думите му причината да няма повече мостове между България и Румъния над река Дунав е заради стратегия на румънската страна и решението й да развива инфраструктурата си на запад към Унгария, а не на юг към България. Той отбеляза, че от другата страна на нашите големи градове има малки населени места, които не им отговарят по мащаб и „явно интересът не е да се свързват“. Според Новаков пари за мостове над Дунав има, но липсва желание да се строят. Той изрази мнение, че е въпрос на двустранни разговори „да успеем да убедим нашите приятели, съседи на север, че те граничат с ЕС и на юг, и че това е в техен интерес“. 

Във връзка с електротранспорта Новаков отбеляза, че 70% от зарядните станции са в три държави. Той отбеляза нуждата от инфраструктура, но по думите му „е на ръба“ да се строят зарядни станции с парите на данъкоплатците. Според него пазарът у нас ще стимулира изграждането им, ако се появи потребност и хората активно използват такива превозни средства.