fbpx

Йетон Рака

Заместник министър на околната среда, Република Косово

Йетон Рака е роден през 1979 г. в Качаник. Завършва публична администрация и международни отношения в Прищина. Преди това г-н Рака е работил в ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) в отдел “Избори” на централата в Прищина. Работил е и в частния сектор като специалист по обществени поръчки в Прищина, а по-късно е бил директор на дирекция “Обществени поръчки” в община Щиме. Г-н Рака е сертифициран специалист по обществени поръчки. От септември 2023 г. работи като политически съветник на Министъра на околната среда, териториалното планиране и инфраструктурата.

Йетон Рака започва политическата си дейност през 2017 г. в движението VETËVENDOSJE! От самото му създаване допринася за утвърждаването на правото на вътрешно и външно самоопределение, което принадлежи на Косово. Оттогава той е активен в партийните структури на Движение VETEVENDOSJE!, член е на Генералния съвет, а през 2022 г. е избран за лидер на VETEVENDOSJE! в Качаник.

През януари 2024 г. става заместник-министър на Министерството на околната среда, териториалното устройство и инфраструктурата.