fbpx

Елиза Ферейра

Еврокомисар за “Сближаване и реформи“

От декември 2019 г. Елиза Ферейра е европейски комисар с ресор „Сближаване и реформи“. Тя работи за осигуряване на подкрепа за регионите, които са най-засегнати от цифровите и климатичните трансформации, включително чрез Фонда за справедлив преход.

Екипът й работи за създаване на законодателна рамка за Кохезионните фондове в дългосрочния бюджет на ЕС; подкрепа на регионите и властите при изготвянето на техните програми в съответствие със специфичните нужди и общите цели на ЕС; осигуряване на пълно и ефективно използване на средствата на ЕС и координиране на техническата подкрепа за онези държави-членки, които се готвят да се присъединят към еврото.

През 2016 г. започва работа в Националната банка на Португалия, а година по-късна става заместник-управител.

Между 2004 и 2016 г. е член на Европейския парламент и координатор на Групата на социалистите и демократите в комисията по икономически и монетарни въпроси (ECON). Била е докладчик, съдокладчик или докладчик в сянка по много ключови законодателни досиета.

В периода 2002-2004 г. е депутат в парламента на Португалия.

От 1999 до 2002 г. е министър на планирането на Португалия, отговорна за подготовката на Многогодишната финансова рамка на ЕС от страна на Португалия в областта на регионалната политика. Преди това е била и министър на околната среда на Португалия (1995 до 1999 г.).
Между 1992 и 1994 г. е изпълнителен вицепрезидент на Индустриалната асоциация на Порто.
Ферейра е била и вицепрезидент на Координационната комисия за северния регион на Португалия, централна държавна институция за регионално развитие и член на борда на Националния статистически институт на Португалия.

Има диплома по икономика от Университета в Порто, магистърска степен (1981 г.) и докторска степен (1985 г.) от Университета в Рединг, Обединеното кралство.

Елиза Ферейра е професор в Икономическия факултет на Университета в Порто.