fbpx
Балин Балинов

Балин Балинов

Координатор на кампания „Енергийни решения“ в „Грийнпийс“ – България

Балин Балинов е част от екипа на „Грийнпийс“ – България от март 2019 г. Оттогава координира кампанията „Енергийни решения“ на организацията. Нейна цел е децентрализацията на енергийната система чрез включването на гражданите като активни участници, които произвеждат енергия за собствени нужди – в дома си, обединени в енергийна общност или за нуждите на бизнеса си.

През 2019 г. е член на българското жури в международната инициатива „Акселератор за социални иновации за борба с енергийната бедност“. В рамките на коалицията „За зелен рестарт“, от която „Грийнпийс“ – България е част, пише становища и предложения за подобряване на енергийните проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост. Някои от критиките и препоръките си обобщава в публикацията „Българският допотопен енергиен план“.

След завършване на интензивен курс на Европейската гражданска енергийна академия Балин Балинов става един от създателите на балканската мрежа за енергийни общности и е неин посланик в България.

През септември 2022 г. получава покана да се присъедини към външния консултативен съвет на международната инициатива SHAREs в подкрепа на енергийните общности.