fbpx
Андрей Новаков

Андрей Новаков

Член на групата на Европейската народна партия в ЕП

Андрей Гришев Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година. През 2023 г. Андрей Новаков влезе в престижната класация „Топ 100 на най-влиятелните евродепутати“ – EUmatrix. Борбата за правата на транспортния бранш е една от големите каузи на Новаков през годините. За пръв път в историята на Европейския парламент по негова инициатива се събират над 44 хиляди подписа срещу опашките по границите, относно отстояването интересите на шофьорите, превозвачите и жителите на пограничните райони.

При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Лауреат на класацията на списание Форбс „30 под 30“ за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“. Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O.

На 6 октомври 2015 година Европейският парламент одобрява доклада „Новаков“, след който България получава 6,377 милиона евро финансова помощ за справяне с последствията от наводненията и тежката зима през същата година.

Автор и вносител е на доклад за отпускане на 380 000 евро за техническа помощ към най-големия фонд на ЕС за подкрепа на уволнени работници – Европейският фонд за приспособяване към глобализацията.

През януари 2017 година е избран за вицекоординатор на Европейска народна партия в Комисия по Регионално развитие на ЕП, а през юли 2019 и за координатор.