fbpx
Неправителствени организации се обединиха около тезата, че гражданите трябва да участват в подобряването на мерките за зелен преход

Неправителствени организации се обединиха около тезата, че гражданите трябва да участват в подобряването на мерките за зелен преход

Зеленият преход е необходим заради промените на климата, но той трябва да се случва по поносим за всички страни начин. Важно е в този процес да се отчете по-голямо участие на гражданите и гражданските организации, за да могат да бъдат подобрени текущите мерки и планове за него. Това стана ясно от думите на Радостина Славкова, координатор “Енергетика и климат” в Сдружение “За Земята” на форума “Зелена седмица 2023” (Green Week 2023), посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

Форумът е организиран от Dir.bg и 3Е news и ще протече три дни като продължение на изданието “Green Transition”, което се състоя миналата година в столицата. БТА е медиен партньор. 

Славкова добави, че от сдружението искат да видят актуализирания план в областта на енергетиката и климата, който касае е мобилността. Според нея в него трябва да влезе в изпълнение на национален велосипеден план. Зеленият преход е необходим заради случващото се с климата, но той трябва да се случва по поносим за всички страни начин.

Кристиян Димитров, координатор кампания “Енергийни общности” на “Грийнпийс” (Greenpeace) посочи, че темата за зеления преход не е особено популярна сред хората. Държавата не е направила достатъчно усилия, за да ги информира, смята той. Според него изключително важно за страната ни е да се позволи осъществяването на споделяне на енергия или така наречените енергийни общности, които да споделят електроенергия с по-бедни хора. Той посочи, че Гърция и страни с далеч по-малко слънце произвеждат електрическо включително и за отопление именно чрез прилагането на този механизъм.