fbpx
Започва международен форум за зеления преход в Централна и Източна Европа

Започва международен форум за зеления преход в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на международния форум “Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа”. Акцентът на конференцията, която се провежда за трета поредна година у нас, е върху свързаността и сътрудничеството на държавите от  Централна и Източна Европа в прехода към зелена икономика и устойчиво развитие.

В тридневния международен форум участват повече от 120 лектори от над 10 държави, а правителството ни ще бъде представено от министрите на енергетиката, на икономиката, на екологията, на иновациите и растежа.

В условията на енергийна криза темата за зеления преход към нисковъглеродна икономика продължава да бъде сред най-важните теми в Европа и в България.

Във фокуса на дискусиите ще се поставят теми като енергийна сигурност, бъдещето на базовите енергийни мощности, развитието на зелени инфраструктури, иновациите като ускорител на конкурентоспособност, финансовите инвестиции в зелената икономика, устойчивото развитие на градовете, зелена мобилност, образование на бъдещето.

Възобновяемите енергийни източници, бъдещето на водорода, както и новите климатични технологии също ще са във фокуса на вниманието на лектори и участници през следващите дни.