fbpx
Президентът Радев, трима еврокомисари и седем министри на форум за зелената трансформация

Президентът Радев, трима еврокомисари и седем министри на форум за зелената трансформация

Форум „Зеленият преход в Централна и Източна Европа“ кани на разговор за зелената трансформация.

 

Събитието, организирано от Дир.бг и и 3E.news.bg ще се проведе от 20 до 22 юни в София “Ивент център”.

 

Открива го президентът Румен Радев, поканен е заместник-председателят на Европейската комисия за междуинституционални отношения – Марош Шефчович, еврокомисарите Елиза Ферейра и Янез Поточник, вицепремиера Мария Габриел и министрите Юлиан Попов, Богдан Богданов, Милена Стойчева, Георги Гвоздейков, Кирил Вътев и Румен Радев.

Сред лекторите са и политологът Иван Кръстев и шефът на КЕВР Иван Иванов.

 

В условията на енергийна криза темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика продължава да бъде сред най-важните в Европа и в България, подчертават организаторите. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и възможност за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.

 

Ето защо във фокуса на дискусиите ще бъдат теми като: енергийната сигурност; бъдещето на базовите енергийни мощности; развитието на зелени инфраструктури; иновациите като ускорител за конкурентоспособност и бъдещето на ИИ, финансовите инвестиции в зелена икономика; фондовете за устойчиво инвестиране; ESG и регулации; устойчиво развитие на градовете; зелена мобилност; образование на бъдещето; агритех, цени, храни и продоволствена сигурност, и др.