fbpx
Румен Радев: Зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи.

Румен Радев: Зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи.

Зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи, каза президентът Румен Радев, който откри международна конференция Green Transition 2022: „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“ организираната от Dir.bg и 3E-news.

Президентът отбеляза, че форумът се провежда „в интересни времена“ – остро геополитическа противопоставяне, остра социална и икономическа криза и галопираща инфлация. Той отбеляза, че дебатът за зелената сделка далеч надхвърля размерите на разговорите за чистата околна среда, съхраняването на биоразнообразието и привличането на инвестиции в тази област.

Тук залогът е много по-голям – за нивото на нашите амбиции и бъдеще, като ЕС и държави членки, отбеляза Радев.

Зелената сделка няма алтернатива и категорично трябва да се случи. Но това е непрекъснат и всеобхватен процес на дълбока икономическа, социална и личностна трансформация. Това е нов начин на производство и консумация на енергия, на стоки и услуги. Това е нов начин на прекарване на свободното време и отношение към околната среда. И не на последно място промяна в начина, по който се придвижваме. Всичко това е един общ комплекс. Това е огромна възможност за дълбока модернизация на нашите общества, добави държавният глава.

Рисковете според Радев

Базирано на неговите участия в съветите на ЕС, където м.г. се разгаряха остри дебати за енергийната криза и преход, Радев е формулирал няколко в риска, касаещи зеления преход.

„На първо място това е рискът от високата скорост. Има области, като авиацията, в които скоростта е живот, но има и такива, в които скоростта може да е катастрофа. Голямата цел е бързо да стигнем до чиста енергия. Чували сме призиви за отказване от базови мощности – а те са три – ядрена енергия, въглища и газ. В същото време имаме подтик да го направим без да има ясни технологични решения на най-големия проблем – за съхраняване на енергия. Според мен този, който спее да постигне финансово, рационално и технологично изпълнимо решение за съхраняване на енергията – той ще държи ключа към бъдещето“, категоричен бе президентът.


Според него другият риск е от прекомерните амбиции. „За първото тримесечие средната цена на тока е около 250 евро на мегаватчас. А в САЩ е 65 евро, а в Китай е около 10 евро за същия период. И трябва да намерим точните причини защо в Европа цената на тока е в пъти по-висока. Ако не намерим отговор, означава, че в средносрочен план ние ще загубим нашата конкурентноспособност“, каза Радев. Той отбеляза, че няма как да сме удовлетворени от факта, че Европа е на пето място по патенти след Китай, САЩ, Южна Корея и Япония.

„Това значи, че в дългосрочен план ние ще сме губещи. Аз силно се надявам, че предприетите мерки от страна на Брюксел и амбициозният пакет по програма „Хоризонт Европа“ за инвестиции в наука ще даде решителен импулс в тази насока“, каза още той.

Според Радев социалният риск също е важен, „защото рискуваме бедните да стават още по-бедни“. Като друг рискт той отбжеляза от загуба на доверие в зеления преход. Това е крайно опасно. И ние трябва да елиминираме всички сигнали, които водят до загуба на доверие“, допълни президентът.

Рисковете са много, но и възможностите са много, отбеляза Румен Радев. Според него трябва да запазим автономността на нашата енегийна система, да използваме всякакви възможности за възобновими източници, като води, геотермална енергия, соларна енергия и т.н. Той заяви, че трябва да се запазят българските постижения в АЕЦ и наште научни постижение. Той отбеляза, че липсва национална енергийна стратегия. Радев обърна внимание, че Румъния вече изгражда вятърни паркове в Черно море, а ние още не сме си направили законодателството. Той отбеляза и че трябва да се използват възмобностите за производство на енергия от река Дунав, дали ще имаме инсталация на улавяне на въглероден диоксид, какви ше бъдат инсталациите за съхраненение на електроенергия, дали планираните 6 мегаватови инсталации планирани от правителството или ще има нови ПАВЕЦ. Той спомена и проектите за създаване на енергиен парк в района „Марица Изток“ производство на соларна енергия и съхраняването и проекта за съхранение на енергия под зелен водород.

Трябва да имаме инфраструктура за износ на огромното количество зелен водород, който страната ни може да произвежда и да имаме индустрия, която може да произвежда зелен водород. Трябва да се развиват мощности, които да използват зелен водород.

„Португалия има всеобхватен подход към зеления водород – развива индустрия, която ще го ползва. Цикълът трябва да бъде затворен. Възможностите са много, но финансовите ресурси са ограничени. Но аз вярвам, че с форуми, като този, ще отворим дебат къде искаме да стигнем и да намерим верния подход. Защото това е възможност да модернизираме нашите общества“, заключи Румен Радев.

Президентът изтъкна, че войната в Украйна е откроила проблема с диверсификацията.

„Преходът към една работеща диверсификация няма да е евтин, но е необходим. Дори да не е заради войната, заради минимизирането на всякакви изненади в бъдеще. Броят на терминалите за втечнен газ е малък, а в същото време изграждането им е трудно и е свързано с бюрократични спънки. И не е разгърната вътрешната транспортна мрежа за пренос на енергия в Европа. Давам пример – между Испания и Италия няма никакъв газопровод“, отговори Радев на въпрос на модератора Гергана Паси, която го попита за въздействието на войната.