fbpx
Президентът: Има три риска при зеления преход

Президентът: Има три риска при зеления преход

Искам да споделя, че високо оценявам възможността да присъствам на този важен форум, който се провежда в интересни времена – остро геополитическа противопоставяне, остра социална и икономическа криза и галопираща инфлация. Искам специално да поздравя организаторите, защото тъкмо в тези времена, дебатът за зелената сделка далеч надхвърля размерите на разговорите за чистата околна среда, съхраняването на биоразнообразието и привличането на инвестиции в тази област. Тук залогът е много по-голям – за нивото на нашите амбиции и бъдеще, като ЕС и държави членки. Въпросът е за нашата трезва преценка, къде се намираме в момента и къде искаме да стигнем с какви политики и инструменти. И осъзнаваме ли всички възможности и рискове по този път.

Това заяви президентът Румен Радев в речта си, с която откри организираната от Dir.bg и 3E-news международна конференция Green Transition 2022: “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход”.

По думите му, няма европеец, който не иска да живее в чиста среда и в условия на устойчиво развитие.

“Но е много важно ясно да дефинираме понятията. Зелената сделка няма алтернатива и категорично трябва да се случи. Но това е непрекъснат и всеобхватен процес на дълбока икономическа, социална и личностна трансформация. Това е нов начин на производство и консумация на енергия, на стоки и услуги. Това е нов начин на прекарване на свободното време и отношение към околната среда. И не на последно място промяна в начина, по който се придвижваме. Всичко това е един общ комплекс. Това е огромна възможност за дълбока модернизация на нашите общества”, добави държавният глава.

Според Радев, трябва да гарантираме устойчивост на този процес, но трябва да сме наясно какви са факторите, които му влияят.

“Базирайки се на моите участия в съветите на ЕС, където м.г. се разгаряха остри дебати за енергийната криза и преход, аз лично формулирах няколко важни риска, касаещи зеления преход. На първо място това е рискът от високата скорост. Има области, като авиацията, в които скоростта е живот, но има и такива, в които скоростта може да е катастрофа. Голямата цел е бързо да стигнем до чиста енергия. Чували сме призиви за отказване от базови мощности – а те са три – ядрена енергия, въглища и газ. В същото време имаме подтик да го направим без да има ясни технологични решения на най-големия проблем – за съхраняване на енергия. Според мен този, който успее да постигне финансово, рационално и технологично изпълнимо решение за съхраняване на енергията – той ще държи ключа към бъдещето”, категоричен бе президентът.

Според него другият риск е от прекомерните амбиции. “Ако вземем пакета за транспорта тези амбиции често надхвърлят нашите възможности и могат да доведат до неблагоприятни въздействия върху процеса. Има и риск от загуба на конкурентноспособност на нашата икономика. Няма да правя разрез на икономическото ни състояние, но ще взема базата – наличието на достъпна и евтина енергия – и върхът – иновациите и науката. Базата – енергетиката – вие следите цените по борсите. За първото тримесечие средната цена на тока е около 250 евро на мегаватчас. А в САЩ е 65 евро, а в Китай е около 10 евро за същия период. И трябва да намерим точните причини защо в Европа цената на тока е в пъти по-висока. Ако не намерим отговор, означава, че в средносрочен план ние ще загубим нашата конкурентноспособност”, каза Радев.

По думите му, няма как да сме удовлетворени от факта, че Европа е на пето място по патенти след Китай, САЩ, Южна Корея и Япония.