fbpx

Кристиан Зинглерсен

Директор на ACER

Г-н Зинглерсен встъпва в длъжност като директор на Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) през януари 2020 г.

Преди да се присъедини към ACER, той е първият ръководител на глобалния министерски секретариат за чиста енергия, чийто домакин е Международната агенция по енергетика в Париж (МАЕ).

Професионалният му опит е предимно в датската държавна администрация, като последно е бил заместник постоянен секретар в датското Министерство на енергетиката, комуналните услуги и климата, където отговаря за портфейла на енергийната политика. Г-н Зинглерсен е бил ръководител на датското правителство в глобалните преговори за климата, които завършиха с датското председателство на Съвета на ЕС през 2012 г. Започва кариерата си в датската дипломатическа служба в Брюксел в Постоянното представителство на Дания към ЕС. В продължение на няколко години преподава право на ЕС в Университета в Копенхаген.

Притежава магистърска степен по право от Университета в Копенхаген и е завършил програмата за мениджъри на IESE Business School и програмата за висши правителствени кадри на Harvard Kennedy School.