fbpx

Илиана Иванова

ЕврокомисарИновации, научни изследвания, култура, образование и младеж

Илиана Найденова Иванова е български политик и икономист, Европейски комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта от 2023 г.

Родена в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в родния си град, където тя учи френски и английски език. През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

Тя придобива разнообразен опит по време на работа си в северноамерикански финансови и банкови институции. Преди това работи като координатор по международни финансови институции в Министерство на земеделието и храните на Република България.

Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II, а през 2023 г., след оставката на българският еврокомисар Мария Габриел и назначаването и като вицепремиер, тя бива избрана от Съвета на Европа като комисар с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж

Тя владее български, английски, френски, немски и руски език.