fbpx

Франс Тимерманс

Изпълнителен вицепрезидент на ЕКЕвропейска зелена сделка

Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия по Европейската зелена сделка

Франс Тимерманс е изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия по Европейската зелена сделка от 2019 г. досега.

Той ръководи работата на Комисията по европейската зелена сделка и нейния първи европейски закон за климата, за да закрепи целта за неутралност на климата до 2050 г.. Неговият екип работи за засилване на ангажимента на ЕС за намаляване на емисиите с 50% до 2030 г.. Той ръководи международните преговори за укрепване на амбициите на други големи емитери до 2021 г., когато ще бъде представен цялостен план за увеличаване на целта на ЕС за 2030 г. до 55%. Екипът му ръководи работата на Комисията по разширяване на Системата за търговия с емисии до морския сектор и намаляване на безплатните квоти за авиокомпаниите с течение на времето.

Той е отговорен за координиране на работата по Фонда за справедлив преход в подкрепа на най -засегнатите от „зеления“ преход.

От 2014 до 2019 г. е първи заместник-председател на Комисията на ЕС, отговарящ за по-доброто регулиране, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Преди това е министър на външните работи на Холандия и министър на европейските въпроси на Холандия.