fbpx
д-р Марк Еспосито

Д-р Марк Еспосито

Преподавател от Харвард и съавтор на бестселърите „The AI Republic” и “Understanding how the future unfolds”

Д-р Марк Еспозито е международно признат като водещ световен лидер на мисълта по въпроси, свързани с Четвъртата индустриална революция, промените и възможностите, които технологията ще донесе на различни индустрии. Той е съосновател и главен директор по обучението в Nexus FrontierTech, фирма за разширяване на AI, посветена да помогне на бизнеса да стане по-ефективен и конкурентен чрез въвеждане на най-новата наука за управление на данни. Той беше въведен през 2016 г. в радара на Thinkers50 като един от 30-те най-известни изгряващи бизнес мислители в света. Той е глобален експерт на Световния икономически форум и съветник на националните правителства.

В своята академична кариера Марк е заемал академични назначения в някои от водещите световни институции като Харвардския университет, Кеймбриджкия университет, Thunderbird School of Global Management към Държавния университет на Аризона, Hult International Business School и IE Business School.

Той е разработил и провел курсове по бизнес, правителство и общество и икономическа стратегия и конкурентоспособност за отдела за продължаващо обучение на Харвардския университет и е служил като съ-ръководител на Съвета на институтите в програмата за микроикономика на конкурентоспособността (MOC) в Института за стратегия и конкурентоспособност, в Harvard Business School под ръководството на професор Майкъл Е. Портър. Той също така ръководи две образователни програми за ръководни кадри в Harvard Professional Development, разработени около неговите книги: „Стратегии за растеж: Идентифициране на възможности в пазарните тенденции“ и „Изкуствен интелект в бизнеса: Създаване на стойност с машинно обучение“. Третата му изпълнителна програма в Харвард ще стартира през 2021 г. на тема „Финтех и блокчейн“.

Той е стипендиант на Social Progress Imperative и на Глобалната федерация на съветите за конкурентоспособност във Вашингтон. Той е чуждестранен сътрудник в Mohammed Bin Rashid School of Government в Дубай, както и научен сътрудник в University College London, Blockchain Technologies.

Марк е съавтор на бестселъра „Разбиране на това как се развива бъдещето: Използване на DRIVE за впрягане на силата на днешните мегатрендове“. Рамката, съдържаща се в него, беше номинирана за наградата CK Prahalad Breakthrough Idea Award от Thinkers50, най-престижната награда за лидерство в бизнес мисленето. През 2019 г. книгата на Марк за AI, „The AI Republic: Building the Nexus between Humans and Intelligent Automation“, стана бестселър №1 в САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия и получи глобални признания.

Обучен както в хуманитарните науки, така и в икономиката, Марк има бакалавърска степен. и магистърска степен по човешки и социални науки от университета в Торино в Италия, докторска степен по бизнес стратегия и икономика от Международното училище по мениджмънт в Париж и Ню Йорк. От 2009 г. до 2010 г. Марк посещава следдокторантско обучение в Harvard Business School. През 2018 г. завършва втората си докторска степен с Executive DBA в Ecole des Ponts ParisTech; една от най-старите и престижни Grande Ecoles във Франция.

Владее свободно 6 езика и в неакадемичния си живот притежава ранг на майстор инструктор, Черен колан IV Дан, в Международния будо институт в Канада.