fbpx

Гроздан Караджов

Вицепремиер и министър на регионалното развитие

Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва през 1985 г. Първа английска езикова гимназия в гр. София и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

От 1990 до 1995 г. работи във фондация „Отворено общество“ – София, където последователно заема длъжностите „програмен координатор“, „главен секретар“ и „програмен директор“.
В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК.

В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

През 1998 г. завършва курс по телекомуникационен мениджмънт в Токио, Япония.

От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

От 2005 до 2007 г. е ръководител на проекта за изграждане на завода за керамични плочи на испанската компания „Керос“.

В следващите години участва в редица успешни бизнес начинания в областта строителството и изграждането и поддръжката на телекомуникационни мрежи и съоръжения.
Учредител на фондация „Светът на Мария“ и дългогодишен активен дарител.

На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок в 24-ти многомандатен избирателен район София. От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е председател на постоянната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения при Народно събрание на Република България. Напуска поста на председател заради бламиране на съдебната реформа от страна на ГЕРБ.
Женен, с четири деца. Участва в дарителски каузи, свързани с подкрепата на хора с интелектуални затруднения, бежанци, изоставени и бездомни животни.
Владее английски и руски език.

Избран от 47-ото Народно Събрание за заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството на 13 декември 2021 г.