fbpx
Българите имат много страхове и неясни надежди за зелената сделка, каза Иван Кръстев

Българите имат много страхове и неясни надежди за зелената сделка, каза Иван Кръстев

Българите имат много страхове и неясни надежди за зелената сделка, каза политологът Иван Кръстев на третото издание на форума “Зеленият преход в страните от ЦИЕ 2023″. 

Кръстев се опита да разясни къде стои българският гражданин в зеления преход и как реагира на зелената сделка. По негови думи страховете на хората са свързани с по-високи цени и закриване на определени индустрии. Надеждите са насочени към нови работни места. 

Политически зеленият преход няма да проработи, ако се разчита на мобилизиционната сила на хорските страхове, защото те имат парализиращ, а не мобилизиращ ефект, категоричен е Кръстев. 

Той разказа, че голяма част от обществата по света мислят, че техните правителства са се справили сравнително добре с ковид кризата и последствията от войната в Украйна, но тези позитивни оценки не са увеличили доверието в правителствата. И обяснява защо: „Преди тези кризи правителствата повтаряха “няма пари”, по време на тези кризи страните бяха удавени с пари, наличието на пари плаши хората, не ги успокоява”. 

Кръстев каза още, че България ще плати висока цена, защото дълго време нямаше редовни правителства и сравни липсата им с онлайн обучението на децата, което, след като приключи, показа своите недостатъци.

“В България не съществува група, която да оказва политически натиск за налагане на зелената идея. В България няма особено политическо разделение по отношение на зелената сделка. Това я прави малко популярна. И ако нашите политици не си задават въпроса как ще реагират хората на зеления преход, те не могат и да извършат каквото и да било икономическо зелено планиране“, настоя Кръстев. 

Форумът “Зеленият преход в страните от ЦИЕ 2023″ започна днес и ще продължи три дни. Очаква се над 2000 души да посетят събитието, на което са поканени над 125 лектори и модератори от повече от 10 държави, които ще споделят своя опит. БТА е медиен партньор на инициативата.