fbpx
Янез Поточник

Янез Поточник

Еврокомисар по околната среда, океаните и рибарството (2010-2014)

Янез Поточник е съпредседател на Международния панел за ресурси. Наред с други роли, той е партньор в SYSTEMIQ и съветник на водещи в мисленето институции като Европейския горски институт. Преди той беше европейски комисар по околната среда.

Д-р Янез Поточник е роден през 1958 г. Завършва с отличие Икономическия факултет на Университета в Любляна. Продължава обучението си в същия университет, където завършва магистратура през 1989 г. и докторска степен. степен през 1993г.

В продължение на няколко години (1989-1993 г.) работи като изследовател в Института за икономически изследвания в Любляна. През юли 1994 г. е назначен за директор на Института за макроикономически анализи и развитие на Република Словения. През април 1998 г. правителството на Република Словения назначи д-р Поточник за ръководител на преговорния екип за присъединяване на Република Словения към Европейския съюз. От юни до декември 2000 г. той беше и временно изпълняващ длъжността директор на правителствената служба по европейските въпроси. През юни 2001 г. е назначен за министър-съветник в кабинета на министър-председателя. На 24 януари 2002 г. правителството на Република Словения го назначи за министър без портфейл, отговарящ за европейските въпроси.

От 1991 г. до 2004 г. д-р Поточник е също асистент в Юридическия факултет на Университета в Любляна, където изнася лекции по статистика и икономика.

Д-р Поточник стана член на Европейската комисия на 1 май 2004 г. От 2004-2010 г. той отговаря за науката и изследванията. През 2010 г. той пое втори мандат като член на Европейската комисия, отговарящ за околната среда. Мандатът приключи на 1 ноември 2014 г.

Все още през 2014 г. той беше назначен за тригодишен мандат като член и съпредседател на Международния панел за ресурси, домакин на Програмата на ООН за околната среда. През същия месец той беше назначен и за председател на Форума за бъдещето на земеделието и член на Консултативния съвет на Европейския политически център. От април 2016 г. той е партньор в SYSTEMIQ. От 2020 г. той е президент на ThinkForest.

През май 2008 г. той е удостоен с почетна степен на доктор на науките от Лондонския императорски колеж. През март 2009 г. получава почетна степен от университета в Гент (Белгия). През май 2016 г. той бе удостоен с почетната степен на доктор по икономика и бизнес администрация от Финландския университет Аалто.

През септември 2013 г. той получи наградата на Организацията на обединените нации за шампионите на Земята за 2013 г. за Усилията за насърчаване на ефективността на ресурсите и намаляване на хранителните отпадъци в Европейския съюз. През март 2014 г. Каталунската асоциация на изследователските организации го награди с наградата ACER за визионерския принос и лидерство, които направиха възможен ERC (Европейски изследователски съвет). През декември 2014 г. Европейското бюро за околната среда (EEB) му присъди наградата „Дванадесет звезди за околна среда“ за неговия научно обоснован подход за насърчаване на екологичната устойчивост. През януари 2015 г. по време на Световния икономически форум той бе награден от Circulars 2015, инициатива на Форума на младите глобални лидери, с наградата Fortune за лидерство в кръговата икономика. През ноември 2015 г. Обществото на Карловиц му присъди наградата Ханс-Карл-фон-Карловиц-2015 за смела, отворена и международна работа за идеята за кръговата икономика в Европа.