fbpx

София Касидова

Ръководител екип за стратегическо развитие, пазарни и икономически анализи в ББР

От 2017 г. ръководи екипа за стратегическо развитие, пазарни и икономически анализи в ББР. През последните две години развива стратегията за устойчиво финансиране и зелени продукти на банката. От 2006 до 2010 г. е вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (BSTDB) – международна финансова институция с мандат за икономическото развитие на страните от Черноморския регион и финансираща проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката и индустрията.

София Касидова започва банковата си кариера през 1995 г. като последователно заема позиции в Йонийска банка на Гърция (Ionian Bank, клон България), във фонд за капиталови инвестиции „Hex Capital” (Чехия), в БНБ, в ДСК Банка, в инвестиционната банка CSFB.

През 2001г. е назначена за заместник-министър на икономиката с ресор икономически въпроси и част от екипа на България за присъединяване към ЕС; координира подготовката, изпълнението и мониторинга на проекти, финансирани по програма ФАР (Phare) на ЕС. Касидова е член на екипа за преговори на България за членство в НАТО (NATO) с ресор икономически въпроси и плана за реформи. През този период отговаря и за връзките и преговорите със Световната търговска организация (WTO), със Световна банка (WB) и Международния валутен фонд (IMF).

През 2003 г. е заместник-министър на транспорта и отговаря за предприсъединителни преговори с Европейската комисия, управлението на големите инфраструктурни проекти, като строителството на Терминал2 и писта на Летище София, на Дунав мост ІІ, разширението на пристанище Бургас и др.

Завършила е УНСС, притежава PG Diploma in Financial Strategy от Oxford University Said Business School, магистър MSc in International Banking от University of Reading като стипендиант на British Foreign Office и магистър ΜΑ in Economics от CEU and University of NY State като стипендиант на Фондация „Сорос”. Владее английски, руски, чешки и гръцки език.