fbpx

Петър Витанов

Ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Петър Витанов е член на ЕП от 2019 г. и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. Работи активно по темата за зеления преход и отстоява идеята, че предстоящата трансформация трябва да се случи на справедлива социална цена.

Член е на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVY), заместващ член в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE). През 2022 г. става координатор в Комисията по транспорт и туризъм за Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D).

Петър Витанов е роден през 1982 г. Завършва Първа английска гимназия в София, а след това Международни отношения в Софийски университет „Св.Климент Охридски“ и Международни финанси в Нов български университет. От 2013 до 2017 г. работи в Народното събрание на република България като държавен експерт в Дирекция „Международни връзки и протокол“. През 2017 г. е избран за народен представител от БСП в 44-то Народно събрание и участва в комисиите по външна политика и отбрана, както и в Делагацията в Парламентарната асамблея на НАТО и Делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. През 2019 г. е избран за европейски депутат с листата на Българската социалистическа партия.