fbpx

Паоло Джентилони

Еврокомисар по “Икономика“

От декември 2019 г. Паоло Джентилони е европейски комисар с ресор „Икономика“. Отговаря за координиране на изпълнението на Целите за устойчиво развитие в контекста на Европейския семестър. Екипът му работи за прилагане на Пакта за стабилност и растеж чрез подкрепа за инвестиции, но при запазване на фискална отговорност. Ръководител е на разработването на Европейската схема за обезщетения при безработица; координира стартирането на програмата InvestEU, както и на създаването и изпълнението на Инвестиционния план за устойчива Европа. Джентилони е натоварен и с намирането на съгласуван подход за данъчно облагане на цифровата икономика, както и за полагане на усилия за обща консолидирана корпоративна данъчна основа в ЕС. По отношение на Зелената сделка той ръководи прегледа на Директивата за енергийно данъчно облагане и изготвянето на предложение за въглероден данък.

От декември 2016 г. до юни 2018 г. е министър-председател на Италия. Бил е министър на външните работи (2014-2016 г.) и на съобщенията (2006-2008 г.). В периода 2005-2006 г. е председател на Съвета за електронни медии в Италия. Преди това има дълга кариера в местната политика Джентилони, а през 2001 г. е избран в Камарата на депутатите на италианския парламент.

Паоло Джентилони, роден на 22 ноември 1954 г., е бивш професионален журналист. Завършва политически науки университета „Ла Сапиенца“ в Рим.