fbpx
Матю Болдуин

Матю Болдуин

Заместник генерален директор на ГД „Мобилност и транспорт“ в ЕК

Матю Болдуин беше назначен за заместник-генерален директор в DG ENER, енергийния отдел на Европейската комисия, на 1 юни 2022 г. Там той отговаря за работната група за енергийна платформа, която има за цел да сложи край на зависимостта на ЕС от руския газ възможно най-скоро .

Той работи в Европейската комисия повече от 20 години. Преди това той е бил заместник-генерален директор в DG MOVE в продължение на 6 години, където ръководи мисията на Комисията Horizon Europe за 100 климатично неутрални и интелигентни града до 2030 г., а също така е служил като координатор на ЕС за пътна безопасност и устойчива градска мобилност. Преди това е бил директор „Авиация“ в DG MOVE и директор „Достъп до пазара“ в DG „Търговия“.

Той е служил в кабинета на президента Барозу от 2007-2009 г. като съветник по енергетиката, изменението на климата, търговията и развитието. Той е бил заместник-главен кабинет на комисар Лами от 1999-2004 г. и началник на кабинета на комисар Хил от 2014-16 г.

Основните му професионални интереси са в енергетиката, транспорта, търговските преговори и изменението на климата.

Той е от италианска и британска националност и има двама пораснали сина. Той е запален по градовете и техния потенциал да доведат до изменението на климата и е запален, но все по-бавен колоездач.