fbpx
Христо Ковачки на Форума „Зелена Седмица 2023“: България се нуждае от цялостна национална енергийна стратегия

Христо Ковачки на Форума „Зелена Седмица 2023“: България се нуждае от цялостна национална енергийна стратегия

 Темата на кръглата маса бе “Новата енергийна стратегия на България”     

 Енергийният предприемач Христо Ковачки бе сред  участници в първия ден на големия международния форум „Зелена седмица 2023“  посветен  на зеления преход в страните от страните от Централна и Източна Европа, организиран от медиите Дир.бг и 3e-news.

          Темата на кръглата маса, в която Христо Ковачки,  участва като водещ експерт по устойчива трансформация , беше  „Новата енергийна стратегия на България“. В дискусията своите виждания споделиха редица  представители на държавния и частния енергиен отрасъл, академичната наука и неправителствения сектор.

В своите изказвания Христо Ковачки и председателят на „Булгартрансгаз“ Никола Делев бяха единодушни, че амбицията на Европейския съюз за зелен преход е изключително висока летва и заложените промени трябва да намерят възможно най-скоро реално изражение в българската енергетика. Христо Ковачки изтъкна, че до 2030 година трябва да се положат сериозни усилия и да се реализират инвестиции за намаляване на вредните емисии от производството на енергия.

            „Това обаче не означава да се затворят въглищните централи, защото има няколко вида горива, с които могат да бъдат заменени въглищата“ посочи Христо Ковачки и отбеляза, че по официални данни България разполага с 10 милиона тона биотпадъци годишно. По думите му те са едно от подходящите горива, с което да бъдат заменени въглищата в централите, произвеждащи енергия.

            „Природният газ несъмнено е горивото на енергийния преход и ние трябва да използваме това гориво максимално ефективно.“ заключи Христо Ковачки.

            Той подчерта също, че България до момента не е разработила и одобрила национална енергийна стратегия и посочи, че това е ключова стъпка за реализацията на енергийния преход по най-добрия начин.

            „Факторът „време“ е изключително важен и изработването на енергийна стратегия не трябва да се отлага, но трябва да я изготвим мъдро и без да затваряме вече съществуващи централи. Унизително е, държавата да не прави никакви стъпки частни енергийни компании да се развиват в правилната посока.“ каза Ковачки.

            Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ Подкрепа пък заяви по време на дискусията, че яростните атаки върху въгледобива пречат на синдикатите да се разгърнат в тази стратегия. По думите му една стратегия ще реши тези проблеми и ще има разбирателство между бизнеса и синдикатите.

„Всички Вие в тази зала сте специалисти, но облечени в тежките брони на бизнеса и не сте повратливи, но ако свалите саката си на бизнесмени, до полунощ можете да произведете стойностна енергийна стратегия!“ обърна се Александър Загоров към всички присъстващи на кръглата маса.

            В заключение професорът енергетик Христо Василев обобщи: „Можещите хора от различни сектори трябва да се обединят и да доведат българската енергетика до декарбонизация с минимални социални последици за обществото!“

            Във кръглата маса „Новата енергийна стратегия на България“ се включиха и ръководители на Електроенергиен системен оператор, Българска федерация на индустриалните и енергийни консуматори, Българска петролна и газова асоциация, Соларна академия България,редица енергийни експерти и други представители на бизнеса и неправителствения сектор.