fbpx
Преходът към по-зелена енергийна система трябва да запази независимостта на енергоизточниците ни, смята Асен Василев

Преходът към по-зелена енергийна система трябва да запази независимостта на енергоизточниците ни, смята Асен Василев

Преходът към по-зелена енергийна система трябва да стане внимателно, постепенно и да запази независимостта на енергоизточниците, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във видеобръщение за конференцията “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход” в София, чиито организатори са медийният портал dir.bg и специализираният сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net. БТА е медиен партньор на форума.

Да се гледа на зелената енергия като на идеология, е изключително грешно по няколко причини, някои от които са чисто технически. Ако говорим за слънчева и вятърна енергия, говорим за енергия, която не може да се използва за базов товар. Когато ни трябва енергия вечерта през зимата, ние трябва да имаме начин енергията, произведена в друг момент, да бъде запазена и да се ползва, когато ни трябва, или да имаме мощности, които да поемат натоварването, каза вицепремиерът.

Разходите за производство на енергия от вятър и слънце спаднаха много, но тъй като не могат да служат за базов товар, към разходите за тази енергия трябва да се добавят и разходите за складирането й, посочи Асен Василев. 

Трябва да се подобри значително и свързаността на енергийните системи на различните държави, за да може да се използва енергията, където е необходима, когато е необходима. Пикът за ползване на енергия например в Гърция е през лятото, а при нас – през зимата. Двете системи могат да работят като цяло с по-малък капацитет, но при по-добра свързаност, добави той.

Трябва да имаме зелена енергия, която е независима, но и да се подсигурим с базови мощности, да сме сигурни, че системата е устойчива и на цена, поносима за хората, каза още Асен Василев.

Той изрази надежда, че не политиката, а икономиката ще води енергийната стратегия на страната. Политиката е просто инструмент за мобилизиране на ресурсите в правилния момент, каза вицепремиерът. В България има потенциал за производство на слънчева енергия, но той не ни помага да решим проблема за производството на енергия от въглища, защото пикът на потреблението у нас е през зимните нощи, когато не се подава слънчева енергия. Тогава ни трябва да работят въглищните централи. Затова и в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ние намаляваме употребата на въглищните централи, но запазваме пълния им капацитет, за да ги ползваме, когато са ни необходими. По същата причина имаме ПАВЕЦ “Чаира”, който ни позволява да складираме енергия, а в НПВУ и е заложено създаването на комплекс от батерии за същото нещо, както и проучване на възможностите за добив на геотермална енергия, която е една от малкото “зелени енергии”, можещи да служат за базов товар. 

От гледна точка на електроенергийната система сме в добра позиция, защото произвеждаме енергия от собствени ресурси. Важно в този зелен преход e да продължим да произвеждаме енергия от собствени ресурси, каза Василев. Добре, че не мина предложението да преминем от въглища на природен газ, а оттам към зелена енергия. Тогава щяхме да направим две огромни грешки – едната е да платим два пъти за прехода, а втората – да ни направи зависими от внос на енергоизточници, посочи министърът на финансите.

/ВЙ, ЦМ/