fbpx
Лорер: Зеленият преход се оказва не само екологична, а и стратегическа цел. Трябва да се случи равномерно

Лорер: Зеленият преход се оказва не само екологична, а и стратегическа цел. Трябва да се случи равномерно

“Планът за енергийна независимост на нашата страна стана съвсем ясен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ трябва да бъде изключително интензивно”, обясни министърът

Зеленият преход се оказва не само екологична, а геополитическа и стратегическа цел. Не само за континента, но и за страната ни. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер във видео обръщение към участниците в международната конференция на Dir.bg и 3E-news Green Transition 2022: “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход”.
“Зеленият преход се оказва геополитическа и стратегическа цел не само за континента, но и за страната ни. Този преход трябва да се случи равномерно – соларни панели, батерии, водород – целия този набор от технологични решения щя бъде включен както у нас така и в ЕС, за да можем максимално бързо да се освободим от зависимостта от фосилните горива. Наред с новите технологии в изцяло нови сектори като ВЕИ и водорода, атомните мощности се оказва, че ще бъдат партньор на зелените източниците. Атомните мощности са тези, които могат да осигурят постоянен източник на енергия тогава, когато ВЕИ-тата не работят. Така че те са естествен балансьор и противно на очакванията от минали години, Европа вече признава атомните централи като един приемлив източник на електроенергия от екологична гледна точка”, каза Лорер.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че въпреки геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна, амбициозната цел за намаляване на въглеродните емисии на целия континент наполовина до 2030 г. продължава да бъде на дневен ред.

“За България, а и за цяла Европа зеленият преход е критична тема в наши дни. Преди няколко години Европа се превърна в първия континент, който осъзна мащабната значимост на зеления преход. Европа развя зеления флаг и заяви ясно, че преходът ще бъде бъдещето на нейната икономика. За целта ЕС си постави амбициозна цел – Fit for 55 или намаляване на въглеродните емисии на целия континент наполовина до 2030 г. Тази изключително амбициозна цел не е намаляла въпреки геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна. Всъщност военните действия там показаха още един аспект на нашата енергийна политика, който не бе отчетен до момента. А именно – проблемът с доставките на петрол и газ от трети страни, които създават енергийна несигурност и оттам икономическа несигурност за целия континент. Ето защо зеления преход се оказва не само екологична цел за Европа и България”, каза Даниел Лорер.

Той изрази очаквания за сериозни иновации и инвестиции в бъдещето на атомната енергетика и в България.

“Възобновяемите източници са вече на съвсем конкурентни цени, спрямо фосилните горива. Това, което предстои да се случи, е системите за съхранение на енергия, които все още са твърде скъпи, да последват тази насока и също да започнат да поевтиняват. Това ще се случи, защото Европа и България ще започнат да инвестират много сериозни суми в създаването не само на възобновяеми източници, а и на съхранението на енергията от тях. Със създаването на системите съхранение и мощности за производство в България цената им естествено ще се понижи”, каза министърът и добави: “Планът за енергийна независимост на нашата страна стана съвсем ясен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ трябва да бъде изключително интензивно. В Плана за възстановяване и развитие бяха премахнати новите газови генератори на електричество и бяха заместени с широкообхватна програма за ВЕИ, батерии и вероятно водород”.

По отношение на малките и средни предприятия, които са под пряка отговорност на Министерството на иновациите и растежа, само в Плана за възстановяване са предвидени над половин милиард инвестиции в българските малки и средни компании, така че те да могат да започнат енергийния преход максимално бързо – възобновяемите източници за собствено ползване, технологии за рециклиране и финансови гаранционни инструменти за проекти за енергийна ефективности и ВЕИ. Заедно с този половин милиард от ПВУ, насочен към зеления преход, са предвидени и сериозни инвестиции от самите европрограми, които са още в процес на прецизиране.

“Предвид тези сериозни инвестиции в българската икономика, аз съм уверен, че тя ще стане не само по-зелена ами и по-конкурентоспособна. Посланието от ЕК е ясно – бъдещето на всички компании, които искат да работят на европейския пазар, е изцяло зелено”, завърши Даниел Лорер.