fbpx
Европа има шанс да бъде лидер в новата вълна високотехнологични иновации, заяви еврокомисарят Мария Габриел

Европа има шанс да бъде лидер в новата вълна високотехнологични иновации, заяви еврокомисарят Мария Габриел

Европа има шанс да бъде лидер в новата вълна високотехнологични иновации. Ключови са инвестициите в иновации, образование и умения, сътрудничеството с държавите членки, регионите и бизнеса. Това заяви еврокомисарият Мария Габриел във видеообръщение към участниците в международния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, организиран от медийния портал dir.bg и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

Във форума участват представители на институциите, европейски и български експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

БТА е медиен партньор на конференцията.

Мария Габриел – комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, каза, че 42 процента от стартъпите в света, които са най-напреднали за предлагането на решения за енергийна ефективност, са европейски. Тя съобщи, че с екипа си подготвя нова европейска иновационна програма. Последната такава датира от 2011 година. За да успеем и да бъдем реалисти и успешни с целите на зелената сделка, трябва да направим така, че талантите, компаниите и работните места в европейските региони да носят полза именно сега. Сега е моментът на мащабни инвестиции в иновации, каза Габриел. По думите й, важно е да бъдат високотехнологични иновациите, носещи конкретни ползи за сектори като енергетика, земеделие, транспорт, здравеопазване. Нуждаем се от паневропейска иновационна екосистема, осигуряваща по-лесен достъп до финансиране, откриване на таланти и свързване на местните екосистеми, каза Мария Габриел.

Тя съобщи, че София и Габрово са сред стоте града, избрани да приложат конкретни решения за постигане на климатична неутралност до 2030 г., и така да вдъхновят и други градове в Европа. Бургас пък е един от регионите, избрани в мисията “Адаптиране към изменението на климата”, като целта е подкрепа на 150 европейски региона за постигане на устойчивост спрямо изменението на климата.

Мария Габриел акцентира и на инвестициите в чист водород. Тя каза, че ЕК иска удвояване на броя на водородните долини в Европа до 2025 година. В момента има 23 водородни долини – това е екосистема, която на място решава как с нови технологични решения ще намалим въглеродните емисии. С допълнително финансиране за проекти със зелен водород – 200 млн. евро по линия на “Хоризонт Европа” и публично-частното партньорство с чист бюджет 2 млрд. евро, подкрепяме създаването на широка европейска мрежа за внедряване на пробивни водородни технологии”, посочи еврокомисарят.

Мария Габриел обърна специално внимание в изказването си върху инициативата, която е най-близо до гражданите, а именно – Новият европейски баухаус. С инициативата се стремим да доближим зелената сделка до хората, до тяхното съзнание, до техните идеи за това как те могат да бъдат двигатели на промяната. Провеждаме първия фестивал Нов европейски баухаус, каза Мария Габриел и прикани хората да се присъединят на място или виртуално към многобройните събития и прояви. Творчеството, иноваторството на гражданите; бизнесът, културният и творческият сектор са важни за успеха на инициативата. Европейският зелен пакт ще бъде успешен, само ако цяла Европа се възползва от него.

 

/ПП/