fbpx
Декарбонизацията и енергийният преход ще поставят особени предизвикателства за България, която потребява 3,6 пъти повече енергия на единица БВП от средното за Европа

Декарбонизацията и енергийният преход ще поставят особени предизвикателства за България, която потребява 3,6 пъти повече енергия на единица БВП от средното за Европа

Декарбонизацията и енергийният преход ще поставят особени предизвикателства за България, която потребява 3,6 пъти повече енергия на единица БВП от средното за Европа. Това заяви еврокомисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра, която участва в международния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, организиран от медийния портал dir.bg и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

Във форума участват представители на институциите, европейски и български експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

БТА е медиен партньор на форума.

По думите на Ферейра на въглищните ТЕЦ-ове се дължи над 40 процента от произвежданото електричество. Фондът за справедлив преход ще задели 1,3 млрд.евро за преодоляване на последствията от прехода, които ще бъдат най-остри в Перник, Кюстендил и Стара Загора, каза еврокомисарият. За тези райони ще се предоставят и кредити, но ще има и подпомагане на извършване на прехода към нулевовъглеродна икономика. Индустриите, които отделят много въглеродни емисии ще залязват и ще свиват своя принос като източник на поминък, посочи Елиза Ферейра. По думите й трябва да бъде намерен нов поминък за хората в Кюстендил, Стара Загора и Перник, нови сфери на икономическа дейност включително иновациите и чистата енергия.

Механизмът за справедлив преход ще включва и инвестиции на частно и обществено равнище, каза Ферейра. Тя допълни, че, за да се отприщят инвестиционните средства от Фонда за справедлив преход, трябва да има планове за него с ясни междини цели за 2030 г., за да се вземат решения регион по регион. Еврокомисар Ферейра призова спешно да се изготвят плановете за справедлив преход и да не се губят възможностите за получаване на финансиране, защото те са свързани със срокове.

Еврокомисарят е на мнение, че трябва да бъде запазено доверието на хората по отношение на инициативата за зелената сделка. Нужно е доверие по отношение на икономиката, защото грубото и безпрецедентно нахлуване в Украйна и последвалите събития в енергетиката, имат тясна връзка с нашата енергийна сигурност. Важно е днес да използваме най-големия си актив – ние сме съюз, ние сме заедно, поели сме ангажимент, че никой няма да бъде загърбен и да изостане от другите, заяви Ферейра.

Тя бе категорична, че България ще може и в бъдеще да разчита на европейската солидарност, предвидени са средства под формата на безвъзмездна финансова помощ за политиките в областта на възстановяването и устойчивостта. Целта е да се извърши модернизацията и декарбонизацията и да се постигне енергийна сигурност. Приносът за тази визия на България от гледна точка на ЕС е около 11 млрд.евро, насочени към областите, в които страната има нужда да догонва най-много.

/ГИ/