fbpx
Да се премине от политически послания към реални действия за зелен преход

Да се премине от политически послания към реални действия за зелен преход

Само ако обединим усилията си, можем да постигнем скоростта към преминаване към зелена енергия, каза Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ), по време на конференцията.

От политически послания трябва да преминем към реални действия, с които да постигнем целта си и да имаме справедлив преход, каза тя.

Когато говорим за финанси – трябва да знаем, че пари има през безвъзмездни европейски фондове и европейските финансови институции. Въпросът е как да ги мобилизираме и насочим, където има нужда, каза Павлова. Трябва и да гарантираме, че няма да има припокриване на инвестициите, добави тя. Нужно е да разбием и мита, че можем да разчитаме само на грантове (безвъзмездна помощ), не защото те са лоши, а защото те под някаква форма “разглезиха” обществото и бизнеса, че има “лесни пари”, които трябва да се усвоят бързо, без да се гледа дали има полза за обществото и добавена стойност, посочи тя.

Бъдещето във финансирането ще е свързано с обвързаност с реформи и дали ще има участие на този, който предлага проекта. Грантовете ще останат, там където без тях не може – базисна инфраструктура и подпомагане на най-слабо развитите региони. Финансирането трябва да служи за катализатор на частните инвестиции и на привличане на пари от банките. Европейските финансови институции ще помогнат, като участват в споделянето на риска при инвестициите и на фирмите ще е по-лесно да добият сила, каза Лиляна Павлова.

/ВЙ, ЦМ/