Колю Орешков: Соларната енергия е идеалният партньор на земеделието

Колю Орешков: Соларната енергия е идеалният партньор на земеделието

Соларната енергетиката ще бъде водеща енергетика в бъдеще. Това прогнозира инж. Колю Орешков, управител на 3k Solar по време на участието си в международния форум “Зеленият преход – предизвикателства и решения за България”, организиран от Dir.bg и 3еNews.

Орешков обясни, че соларната енергия съвпада като производство на енергия със селското стопанство.

“Селското стопанство е активно, тогава когато е активно и слънцето – пролетта, лятото и есента. Тогава и соларната енергетика е най-високо ефективна и е в изобилие”, обясни той.

Орешков наблегна на няколко момента, като основният беше, че в земеделието соларните системи са идеалният партньор и основа за бъдещата промяна. Той даде за пример тракторите с електрическо задвижване, а също и дроновете, които се движат, зареждани от слънцето.

“От преработката, получаването на продукта, съхранението в селското стопанство – всичко това може да бъде извършено с помощта на слънцето”, категоричен бе управителят на 3k Solar.

По-интересният факт, по думите му е поливането.

“Ние в общи линии сме зарязали поливането България и то доста отдавна. Това е факт, но е факт и че трябва да го прилагаме, защото има по-сушави години”, каза той.

И допълни, че поливането с помощта на слънцето е идеален вариант, защото когато е най-нужно поливане на растенията слънцето е най-ефективно.

Той даде за пример производствеността на соларна помпена система, с която се изпомпва вода от 120 метра дълбочина. Около обед тя може да изпомпва около 58 до 60 кубически метра вода за час-два, обясни Орешков.

“Това е огромно количество при наличие на капково напояване”, подчерта той. И добави, че подобни системи спестяват огромно количество гориво.

Колю Орешков даде за пример и агрофотоволтаиците, чиято ефективност на използване на земята се вдига със 186%, защото предпазва растенията от прякото слънчево греене.